Ukrajine dnes o polnoci vyprší termín na zaplatenie dodávok plynu

07.04.2014 Celý región

Moskva 7. apríla (TASR) - Ukrajina doteraz nezaplatila ruskému energetickému koncernu Gazprom za plyn napriek tomu, že dnes o polnoci jej vyprší posledný termín na uhradenie dlhu za doterajšie dodávky, ktorý už dosiahol 2,2 miliardy USD (1,61 miliardy eur). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského štátneho monopolu.

Ukrajinská vláda sa zase sťažuje, že Rusko jej tento mesiac opakovane zvýšilo cenu plynu z politických dôvodov takmer na dvojnásobok pôvodnej sumy.

Gazprom vo štvrtok (3. 4.) oznámil, že zvyšuje cenu plynu pre Ukrajinu na 485 USD za 1000 kubických metrov (m3). Bolo to druhé zvýšenie v priebehu dvoch dní. V utorok 1. apríla totiž Gazprom oznámil zvýšenie ceny za dodávky plynu pre Ukrajinu o 44 % na 385,50 USD za 1000 m3. Dôvodom ďalšieho zdraženia bolo vývozné clo na plyn pre Ukrajinu, ktoré Rusko zaviedlo od tohto mesiaca. Nová cena (485 USD/1000 m3) je pritom najvyššia medzi všetkými odberateľmi Gazpromu. Na porovnanie, priemerná cena pre odberateľov v Európskej únii (EÚ) sa pohybuje okolo 370 USD/1000 m3.

Ukrajina sa domnieva, že dôvodom tohto prístupu zo strany Gazpromu je zvrhnutie promoskovského prezidenta Viktora Janukovyča a zostavenie dočasnej vlády, ktorá uprednostňuje budovanie vzťahov s Európskou úniou (EÚ) a odklon od Moskvy. Napätie medzi Kyjevom a Moskvou ešte zvýšila anexia polostrova Krym.

Hovorca Gazpromu odmietol povedať, aké kroky energetický koncern podnikne, ak Kyjev do polnoci siedmeho dňa v mesiaci, teda dnes, nezaplatí za plyn.

Ukrajina už v minulosti opakovane meškala s platbami a Moskva ju za to nepotrestala. Vzťahy medzi oboma krajinami sa však výrazne zhoršili. Gazprom naznačil, že môže požiadať Kyjev, aby platil za plyn dopredu, ak nebude dodržiavať termíny platieb.

Gazprom v minulosti dvakrát zastavil dodávky plynu na Ukrajinu, a to v zimných sezónach 2005/2006 a 2008/2009, práve pre spory o cenu plynu. Tieto odstávky zasiahli aj ďalšie štáty v Európe, ktorým Rusko dodáva plyn cez ukrajinskú vetvu plynovodu.

Najnovšie zvýšenie ceny plynu zo strany Moskvy je tvrdým úderom pre ukrajinskú ekonomiku a ešte vystupňuje tlak na vládu v Kyjeve. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk označil toto zdraženiu plynu za neprijateľné a varoval Európu, že Moskva môže svoj tlak na Kyjev ešte zvýšiť obmedzením dodávok plynu pre Ukrajinu.

Rusko dodáva do EÚ zhruba 30 % z celkovej spotreby plynu v bloku, pričom polovicu týchto dodávok prepravuje cez ukrajinskú vetvu plynovodu.
 

Vyberte región